Skip to main content

Het lijken misschien veel afkortingen maar er zit wel degelijk een eenvoudig principe achter. De overheid wil zelfstandigen aanmoedigen om zelf voor hun pensioen te zorgen. Ze weet immers dat er anders na een lange carrière armoede kan volgen. Het wettelijk pensioen van een alleenstaande zelfstandige die 45 jaar full time gewerkt heeft bedraagt 1220, 86 euro. (bron https://www.ikbenzelfstandige.be/pensioen/wettelijk-pensioen). Dat is voor de meesten niet voldoende om hun opgebouwde levensstandaard te behouden. Vergeet niet dat vele kosten door de vennootschap betaald werden. Denk aan gsm, auto, hospitalisatieverzekering, restaurant, …

 

Strategische aanpak

 

Wij maken samen met u een plan op om deze kloof te dichten. Het is beter om op tijd een klein bedrag te beginnen sparen dan op het einde van je carrière grotere bedragen te storten. Ook hier geven we graag een voorbeeld bij.

 

Een jonge zelfstandige die op zijn 30 jaar begint met consequent  2000 euro per jaar in zijn VAPZ te storten heeft op einddatum 70 000 euro gespaard. Een zelfstandige die de laatste 10 jaar van zijn carrière het maximumbedrag van 3187 euro in zijn VAPZ spaart heeft maar 31 870 euro op einddatum. Reken daarbij dat de fiscus u een fiscaal voordeel toekent van 50 %. De jonge zelfstandige heeft op die manier dus 35 000 euro minder aan belastingen betaald. De kapitaalkrachtigere, oudere zelfstandige heeft slechts 17 500 bespaard.

 

Het is dus van belang om samen met ons en uw boekhouder de juiste formule en het juiste bedrag te bepalen. Elk spaarproduct heeft zijn eigen voorwaarden waar we rekening mee houden. Hoe zit dat nu in de praktijk?

 

Geen vennootschap?

 

Indien u geen vennootschap heeft kijken we naar de combinatie VAPZ/POZ. We berekenen samen met u de mogelijkheden die er zijn om te sparen in functie van leeftijd, looptijd, fiscale aftrekbaarheid, gewenst risico, … Om hier een correct beeld te kunnen geven moeten we u beter leren kennen. Wij zitten graag jaarlijks samen om de situatie op te volgen en zo mee te groeien met u.

 

Indien u wel een vennootschap heeft kan u ook via deze weg een spaarpot opbouwen. Dit is vergelijkbaar met een groepsverzekering die een bediende of arbeider bij zijn zijn werkgever heeft lopen. Naast deze extra spaarmogelijkheid kan u ook vastgoed aankopen voor privédoeleinden. Het voorbeeld van hieronder komen we geregeld tegen.

 

In de praktijk

 

Bedrijfsleider X is 30 jaar oud en heeft sinds 4 jaar zijn eigen bedrijf. De eerste jaren keerde hij zichzelf zo weinig mogelijk uit om het bedrijf zo snel mogelijk te laten groeien. Ondertussen heeft hij het geluk van een mooie zaak te runnen die voldoende omzet genereert om hem een loon van 2000 euro netto uit te keren. Hij wil graag een eigen appartement kopen en neemt contact op met een aantal banken. Deze staan echter weigerachtig tegenover een lening vanwege de beperkte eigen middelen en het beperkte loon van de voorbije jaren. Bedrijfsleider X begrijpt dit echter niet goed en vraagt raad aan zijn boekhouder. Deze adviseert hem om zijn appartement deels via een IPT te laten financieren. Het bedrijf betaalt de premies van zijn IPT en deze worden op hun beurt gebruikt om een krediet af te lossen. De bedrijfsleider kan zo toch zijn droomappartement financieren met behulp van zijn vennootschap.